Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden TAKE projesine tam destek
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Önder Dr. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, çiftçi ve yetiştiricilere sağladığı desteklerle tarımsal ve hayvansal üretimi sürekli olarak destekliyor, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde kent tarımının geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ne (TAKE) tohum takviyesi sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Kayseri’de tarımın canlanmasına vesile oluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanan Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirme Projesi kapsamında, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, boş, nadasa bırakılmış ve ekili tarıma uygun olmayan alanlara öncelik vererek çiftçilere binlerce ton tohum desteği verdi. Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi amacıyla; Projeyle, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanılarak bitkisel üretimin artırılması ve hasat sonrası işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Kayseri İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında toplam 8 bin ton arpa, buğday, aspir, nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, yulaf, Son 3 yılda 34 bin çiftçiye macar fiği, korunga ve karma yem temin edildi. Bitki tohumu yüzde 50-75 oranında destekle sunulurken, kentte atıl, işlenmemiş ve nadasa bırakılan 340 bin dönüm arazi tarımsal üretime kazandırıldı. Söz konusu tohum dağıtımları kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi, son üç yılda yaklaşık 32 milyon TL’lik destek sağlayarak, proje kapsamında Bakanlığın Kayseri İl Müdürlüğü aracılığıyla 3 bin ton tohumun çiftçilere ulaşmasını sağladı. Tarım ve Ormancılık.
BÜYÜKŞEHİR ÇİFTÇİLERE SADECE TOHUM DEĞİL SU FIRSATI SUNDU
Kayseri’de tarımsal sulamanın lideri Büyükkılıç’ın öncülüğünde 2023 yılında tarımsal sulama seferberliğini başlatan Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aracılığıyla Kayseri Pınarbaşı YÜS Sulama Tesisi üretimi kapsamında 3 milyon 987 bin Aslanbeyli, Cinliören, Küçükgürleğen, Tersakan ve Yeregeçen Mahalleleri 408 TL. Sarız YÜS Sulama Tesisi üretimi kapsamında Değirmentaş, İncedere, Kırkısrak, Kuşcu, Tavla, Tekneli ve Yaylacı İlçelerinde 8 milyon 55 bin TL değerinde inşaat tamamlanarak bölge çiftçisinin hizmetine sunuldu. Pınarbaşı ve Sarız ilçelerinde yapılan söz konusu sulama tesisleriyle toplam 1.500 dekar kuru tarım alanı sulu tarım alanına dönüştürüldü. Sulama projelerinin hayata geçirilmesiyle bölgedeki 240 çiftçi ailesinin geliri artırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Öte yandan Akkışla ilçesi Akın, Kululu, Bünyan ilçesi Merke, Elbaşı, Develi ilçesi Ayvazhacı, Bakırdağ, Gazi, Şıhlı, Yeniköy, Yaylacık, Felahiye ilçesi Darılı, Kocasinan ilçesi Emmiler, Güneşli, Kemer, Kızık, Yuvalı, Özvatan ilçesi Merkez , Taşlık ve Kermelik, Pınarbaşı ilçesi Dilciler, Küçük Potuklu, Panlı, Sarız ilçesi Karayurt, Kıskaçlı ve Yedioluk, Talas ilçesi Cebir ilçesi, Tomarza ilçesi Küçükcanlı ve Şıhbarak, Yahyalı ilçesi Burhaniye ve merkez Yenice ilçesi, Yeşilhisar ilçe merkezi, Keşlik ve Musahacılı. Çeşitli çaplarda borularla 60 bin metre kapalı sistem sulama, 13 sulama havuzu ve 13 bin 50 metre açık beton kanal ve kanal üstü sanat yapıları inşa edilecek. Toplamda 10 bin 800 dekar su kaynağına sahip kuru tarım alanı sulu tarım alanına dönüştürülecek. Projelerin tamamlanmasıyla yaklaşık 600 çiftçi ailesi sulu tarımdan yararlanabilecek.
Kayseri’de devam eden ve tamamlanan toplam 45 sulama projesinin 2023 yılında mali karşılığı 64 milyon 375 bin 171 TL olarak belirlendi.